Kvinner og menn – forskjellige krav til senger og madrasser

Både kvinner og menn er selvfølgelig interessert i bolig og interiør, og i de aller fleste norske hjem er arbeidet med oppussing og møbler relativt likestilt. Samtidig vil det alltid finnes forskjellige ønsker når det gjelder forskjellige interiørvalg, men også når det gjelder funksjonelle egenskaper og faktorer: som fastheten til en madrass eller temperaturen på soverommet. Heldigvis er det i noen tilfeller mulig å få både i pose og sekk, med smarte valg når det gjelder seng, madrass og dyne.

Skreddersy en seng som passer begge

Til å begynne med er det viktig å være klar over at det selvfølgelig ikke finnes noen fasitsvar når det gjelder hvilke senger, madrasser eller dyner som passer til menn eller kvinner. Heldigvis er verken sengebutikkene eller andre interiørbutikker delt inn i egne avdelinger for menn og kvinner.

Samtidig finnes det forskjeller mellom kvinner og menn, ikke minst når det gjelder vekt og kroppsbygning, men også preferanser når det gjelder temperatur. Igjen går det ikke å generalisere, men det er greit å være klar over at de to partene i et forhold sannsynligvis har forskjellige ønsker og behov når det gjelder for eksempel fasthet og komfort. Hos en spesialistforhandler som www.bedrenaetter.no er det mulig å danne seg et bilde av de forskjellige alternativene på markedet.

Det er kanskje særlig individuell tilpasning av fasthet som mange overser ved valg av dobbeltseng. En kontinentalmadrass er bygget opp av en kontinentalramme, fjærmadrasser og en overmadrass. Her er det mulig å gjøre noe smart, nemlig å kombinere to forskjellige fjærmadrasser med ulik fasthet. Det betyr at den ene siden av sengen kan være skreddersydd til en person som veier over 90 kg og vil ha en fast seng, samtidig som den andre siden er tilpasset en person som veier under 60 kg og foretrekker komfort.

Forskjellige ønsker når det gjelder temperatur

At kvinner er mer frosne enn menn kan høres ut som en klisje, men det er faktisk gjennomført forskning som tyder på at kvinner er mer følsomme for kulde. Noen undersøkelser tyder på at kvinners såkalte «komforttemperatur» er omtrent 2,5 grader høyere enn menn, en relativt betydelig forskjell. Det er ikke enkelt å forklare denne forskjellen, men i stort har menn ofte høyere forbrenning enn kvinner – samtidig som den samlede kroppsmassen også er mindre.

Det er heldigvis enkelt å tilpasse seg disse forskjellene, ved å bruke forskjellige dyner med ulik tykkelse. I tillegg er det greit å sørge for at overmadrassen har gode fukttransporterende egenskaper, og da er det viktig at den parten som svetter mest i løpet av natten (og da sannsynligvis også er den som opplever rommet som varmest), får være med på å prioritere denne egenskapen ved overmadrassen.

Ekstrafunksjoner og justeringsmuligheter

Det finnes også andre ekstrafunksjoner og justeringsmuligheter som kan gjøre det enklere å tilpasse en og samme seng til to personer. Senger med justerbar posisjon er selvfølgelig et alternativ, men vurder hvor mye dere vil bruke funksjonen. Det kan faktisk være vel så greit å helt enkelt tilpasse soveposisjonen med gode puter.