Fra årsskiftet 19/20 er det slutt på tollfri netthandel

Fra og med den 1. januar 2020 er det slutt på den meget populære tollfrie 350-grensen når man handler på nett. Til sorg for mange forbrukere, men også til glede for mange norske nettbutikker som har mistet mye omsetning på grunn av denne ordningen hvor folk kunne bestille barer fra billige aktører fra eksempelvis Kina, uten å betale moms og toll på varene.

Import for 18 milliarder rammes

I 2017 så ble det importert for ca. 18 milliarder norske kroner i på nett med totalbeløp under 350 kroner per forsendelse.

Grensehandel på nett

En type netthandel som har blomstret de siste årene, og som rammes hardt av de nye reglene, er den såkalte grensehandelen på nett. Grensehandel på nett betyr at du kan sitte hjemme i egen sofa hvor som helst i landet og handle typiske grensehandelsvarer som brus og snop på nett til samme pris eller rimeligere enn du får kjøpt ved å fysisk besøke en butikk i Sverige på Harry-tur. Du kan handle for inntil kr 350,- inklusiv frakt til Norge uten å måtte betale moms og toll.

Denne form for netthandel sammen med netthandel fra Ali Baba-lignende nettbutikker blir nok de som rammes hardest av de nye reglene. Om de overlever som fenomen, er det kun tiden som vil vise. Og tiden hvor vi får svaret nærmer seg styggfort ved at vi nå er i oktober 2019 og ordningen med tollfri netthandel skal opphøre 1. januar 2020.

Julen 2019 er den siste julen hvor du kan gjøre grensehandel på nett

Høytider er den tiden av året hvor grensehandel på nett er størst. Det er da forbruket av typiske varer som snop og brus er høyest, og det er da vi trenger de laveste prisene som mest. Denne julen er den siste hvor du kan benytte deg av tollfri netthandel. Og husk, det er ikke bestillingsdato, men fortollingsdato som må være før 31.12.2019 for å at varene skal være tollfri.

Hvis du ønsker å handle tollfrie varer fra Sverige kan du se mer her.