Er det trygt å være jente i byen din?

Omfanget av trakassering og overgrep mot jenter i verden er enormt. Særlig i byene føler jenter seg utrygge. Problemet er først og fremst oppførselen til gutter og menn.

Av Kari Helene Partapuoli, generalsekretær i Plan International Norge

– En kveld da jeg ventet på en venninne, ble jeg spionert på av en mann som plutselig stilte seg opp mellom to biler og begynte å onanere. Jeg ropte til ham at jeg ville tilkalle politiet, og da løp han av sted. Fem minutter senere møtte jeg en politibil og fortalte dem hva som hadde skjedd. Da begynte politimannen å flørte med meg, forteller Sara* (25) som bor i Madrid i Spania.

Fra en annen kant av verden, i Dehli i India, forteller Seema* (14): – Seksuell trakassering er en del av hverdagen for jentene i nabolaget mitt. Vi må finne oss i at gutter og menn blunker til oss overalt. Vi føler oss ikke trygge noen steder.

Det Seema og Sara forteller om, er skremmende vanlig. En ny undersøkelse fra Plan International gjennomført i fem storbyer i verden – Dehli, Kampala, Lima, Madrid og Sydney – viser at jenter og unge kvinner døgnet rundt blir utsatt for trakassering. Klåing, plystring, seksuelle tilrop og overgrep er normalt.

Rapporten Unsafe In The City er basert på mer enn 21.000 innrapporterte opplevelser fra jenter som bor i store byer i verden. 84 prosent av jentene i Lima som deltok i undersøkelsen, rapporterte om seksuell trakassering på offentlige steder. 49 prosent av deltakerne i Madrid svarte at trakassering er så vanlig at de har blitt vant til det. I samme by ble onani i offentligheten nevnt i 11 prosent av tilfellene der jenter opplevde utrygge hendelser.

En annen undersøkelse Plan har gjort blant nesten 400 eksperter på rettigheter og sikkerhet i 22 ulike byer i verden, viser at 78 prosent mener risikoen for seksuell trakassering er høy eller ekstremt høy for jentene. I 2/3 av byene i undersøkelsen oppgir mer enn 50 prosent av ekspertene at risikoen for seksuelle overgrep og voldtekt er høy eller ekstremt høy.

Rapportene til Plan viser at jenter over hele verden begrenser livene sine på grunn av risikoen for seksuell trakassering på offentlige steder. Er du jente og bor i en by, må du nærmest regne med å bli utsatt for seksuell trakassering. Dessverre må du også regne med at ingen vil gripe inn. Det er tragisk og urettferdig.

Dersom man har blitt utsatt for seksuelle overgrep i utlandet, så kan man ha krav på bistandsadvokat i Norge, opplyser advokat Eirik Teigstad.

For første gang i historien bor nå flesteparten av verdens mennesker i byer, ikke på landsbygda. Innen 2050 vil 2,5 milliarder flere mennesker bo i byer. Da vil totalt to av tre mennesker på jorda bo i byer og urbane områder. Vi står overfor en kjempeutfordring med å gjøre verdens byer tryggere for jenter.

Ifølge FNs bærekraftsmål skal verden innen 2030 få slutt på all diskriminering og kjønnsbasert vold mot jenter. Skal vi få til det, må gutter lære seg å respektere jenter og behandle dem som likeverdige. I tillegg må jenter og unge kvinner involveres i byplanlegging, og myndigheter må kriminalisere og slå ned på all kjønnsbasert vold og trakassering.

– Jeg ber ikke om en perfekt by, forteller en 18 år gammel jente i Madrid. – Det eneste jeg vil, er at menn slutter å ta seg friheten til å kommentere meg og si ting til meg. Jeg ber ikke om mye. Jeg ber ikke om fuglekvitter eller lukten av brød i gatene. Alt jeg vil, er at de skal behandle meg normalt, som et menneske. Det er alt.

Alle jenter har rett til å føle seg trygge i byen sin. Det er noe gutter og menn må ta ansvaret for også her i Norge. Er det trygt å være jente i byen din?